De Rietveldse molen

Toen de krachtige molen in 1648 begon te malen, kwamen er protesten. Allereerst vanuit de Rietveldse polder zelf, waar de vele eendenkooien te droog kwamen te staan. Om het probleem op te lossen werd in 1652 aan de kooikers toegestaan zelf kleine watermolens te plaatsen in hun gebied om de eendenkooien van voldoende water te voorzien.

 

Maar ook buiten het Rietveld zorgde de molen voor problemen. Hij sloeg namelijk zoveel water uit naar de Kerkvaart, toen de Vliet geheten, dat de landerijen aan de andere kant van de molen regelmatig onderliepen. In de volgende jaren werd daarom een directe afwatering vanaf de molen naar de Rijn gegraven: de Papenvaart (1659).

 

Bijzonderheid: Van 1791 tot 1925 werd de molen bemalen door vijf leden van het molenaarsgeslacht Van den Bosch.

Tot 1966 verzorgde de molen de bemaling van de omliggende polder. In dat jaar is haar functie overgenomen door een gemaal in Boskoop. Sindsdien maalt de molen in circuit, dat wil zeggen dat het water dat wordt opgemalen weer terugloopt.  De molen is sinds 1967 eigendom van de Rijnlandse molenstichting en werd in 1972 gerestaureerd.

Op de foto’s hieronder ziet u afbeeldingen uit 55 en58. De eerste foto is genomen vanaf de Kerkvaart. De tweede vanaf het Rietveld. Als u de foto’s aanklikt krijgt u een groter beeld.                                                                                                                                                                                                                                                                                                       

 

 

De imposante Rietveldse molen (1648) is een rijksmonument en een keer per jaar ook van binnen te bezichtigen en wel op de landelijke molendag.       

En deze foto is uit 1937: