Recreatiegebied

Al sinds het ontstaan wordt het Rietveld bezocht door mensen uit de omgeving. Vissers kennen het gebied omdat je er vooral karpers en snoeken kunt vangen. Dagjesmensen gaan er varen vanwege de opmerkelijke rust midden in de Randstad en vanwege de natuur: de eilandjes, de geriefbosjes, de fauna. Zwanen, eenden, ganzen waterhoentjes en futen heb je er volop, maar soms hoor of zie je ook minder alledaagse vogels. Het varen en de natuur in combinatie met de monumentale molen en de boerderijen maakt het Rietveld aantrekkelijk.

 

 

 

Met haar roeibotenverhuur voorziet hotel Klein Giethoorn al een kleine eeuw lang in de behoefte van mensen om te genieten van deze natuur en historie. De laatste jaren zijn er in en rond het Rietveld bedrijfjes en voorzieningen bij gekomen die zich eveneens richten op recreatie. Dit is dan ook tegelijkertijd het bewijs dat deze functie van het Rietveld – (dag)recreatie – springlevend is.

Klein Giethoorn

Theetuin ‘t Woutje

 

Naast hotel/café en roeibotenverhuur Klein Giethoorn aan de westzijde heb je al weer enkele jaren Theetuin ‘t Woutje gelegen aan de oostzijde van het Rietveld, aan een zijvaart. In de theetuin zijn er speelvoorzieningen voor kleine kinderen en kunnen mensen opstappen voor een rondvaart door het Rietveld.

Lena’s Hoeve

Boer Sol

Helemaal aan het eind van het Rietveld, aan het Rietveld- se pad verhuurt de boerderij Lena’s hoeve appartementen en ook enkele roeiboten. Daar heb je ook een boerenlandwinkel met o.a. kaas, boter en eieren en zijn er spelprogramma’s voor kinderen, zoals boerengolf. En als we het over kaas hebben, mogen we ook boerderij Sol niet vergeten. Deze ligt voorbij de Rietveldse molen, aan de mooie Kerkvaart. Bij Sol geven ze ook workshops kaasmaken voor jong en oud.

Het aantal overnachtingsmogelijkheden in het Rietveld is de laatste jaren fors uitgebreid en zal naar verwachting nog verder gaan toenemen. Naast hotel/ b&b Klein Giethoorn  heb je tegenwoordig: b&b Rietveld Cottage, vakantiehuisje de Pastorie, de vakantieappartementen van Lena’s hoeve, vakantiehuisje Secret Garden en b&b de Buitenplaats (op loopafstand). Speciaal voor fietsers is er in het vaardorp ook een Vrienden-op-de-fiets-logeeradres en wel bij de Rietveldse imker.

Het icoon van het Rietveld is natuurlijk de monumentale Rietveldse molen. Eén maal per jaar en wel op de landelijke molendag (2e zaterdag in mei) is ook de authentieke binnenkant van de molen te bekijken. Naast de molen heeft het Rietveld nog enkele andere bezienswaardigheden, zij het minder monumentaal.  Zoals de Groene Kathedraal van boomkwekersfamilie van Dijk. Dit is een door haagbeuken en wilde wingerd gevormde kathedraal met herkenbare elementen, zoals een klokkentoren, kerkramen en een Mariagrot. En zeker ook het bekijken waard is de Beeldentuin in de Boomkwekerij en Buitenplaats van Jan en Joke Lourier. Deze ligt aan de weg over het Rietveld, de Dijkgraafweg.

De Groene Kathedraal

Beeldentuin

Meer informatie over dit aanbod aan voorzieningen vindt u via Links onder het menu Contact.

Icoon van het Rietveld: de Rietveldse molen