27 februari 2018 – De publicatie van de website vaardorphetrietveld.nl heeft geleid tot een stroom positieve reacties. In sommige daarvan worden jeugdherinneringen opgehaald. Zoals in de reactie van Ineke Streng. Zij is geboren aan de Voorweg en woont momenteel met haar Peter in Hongarije. Ineke zette het volgende op de mail:

Ik heb net uitgebreid de site van het vaardorp Rietveld zitten kijken, wat is ie mooi geworden en uitgebreid! Top gedaan, wat een werk. Chapeau.

De helft van de tijd zat ik met een brok in mijn keel: Ik heb hier veel jeugdherinneringen liggen. Hartstikke goed initiatief, laten we hopen dat het Rietveld als buurtschap blijft bestaan. Een website met de nadruk op de bijzonderheid van dit gebied, zal hier zeker toe bijdragen. Want het onder de aandacht brengen is zo belangrijk!

 

 Ik heb vroeger veel in de speeltuin gezeten van Klein Giethoorn. Ik herinner mij nog dat het altijd een beetje opletten was.  Officieel was ‘consumptie verplicht’, maar ja, niemand had geld bij zich natuurlijk. Dus een beetje spannend was het wel. Vooral die waterbaan, die was geweldig. Als je moe werd dan kwam je wel eens in het water terecht, had je niet genoeg afgezet. Er was ook een glijbaan, van een soort graniet of zo. De glijbaan was best wel stijl, dus dat ging goed hard. Ze hadden van die oude vergane matten waar je dan op kon zitten om naar beneden te glijden. Die waren van kokosvezels. Dat was in de zomer niet zo fijn met die blote benen.

 

En ja, dat schaatsen natuurlijk, wat was dat heerlijk daar! Het zijn echt prachtige foto’s. Zeker nu ik in Hongarije woon, lijkt het zo lang geleden en word ik er helemaal emotioneel van. Ik was veel buiten in de polder. Op de hoek van de Burg. Smitweg met de Voorweg stond vroeger een gemaal. Daar woonde de fam. Straathof in mijn jeugd, dat was een groot gezin. Met hen liepen we altijd buiten. Mooi was dat.  Knoeien aan de waterkant, koeien proberen te aaien. Dat gemaal was ook wel bijzonder. Dat stond midden in hun huis, met de rest van de kamers eromheen.

Speeltuin Klein Giethoorn (foto van voor 1950)